Transport Gratuit la comenzi peste 200 lei
Urmărește-ne în social media

Cum să renunțăm la fast fashion cu ajutorul hainelor second-hand

Cum să renunțăm la fast fashion cu ajutorul  hainelor second-hand

Fast fashion este un fenomen ce a luat amploare în ultimele decenii. Acest model de afaceri presupune crearea de 10 sezoane de haine într-un singur an, fapt ce duce la demodarea rapidă a hainelor.

Cantități uriașe de haine sunt produse și vândute la prețuri extrem de mici. H&M, Mango, Zara, forever21, Old Navy, Target, Walmart și mulți alți fac parte din multitudinea de branduri fast fashion ce își produc hainele în țări extrem de sărace precum Bangladesh, India, Sri Lanca, Filipine, unde angajații lucrează câte 13-14 ore pe zi, fără pauze, zile libere sau concediu, cu salarii de $40 pe lună.

Toate aceste branduri ne încurajează să cumpărăm tot mai mult. Conform studiilor cumpărăm cu 15% mai mult decât acum 15 ani și păstrăm doar jumătate din îmbrăcămintea și încălțămintea cumpărată, datorită scăderii prețurilor și vitezei sporite cu care aceste articole fast fashion sunt  aduse în magazine și vândute. În cele din urmă cantitățile acestea uriașe de haine produse ajung să fie aruncate și să contribuie negativ la încălzirea globală.

Datorită ritmului rapid al vânzării hainelor, dat și de nume - fast fashion,  producătorii de haine recurg la metode ce poluează planeta.  De exemplu fabricile de textile aruncă substanțele chimice în râuri, iar fermierii utilizează substanțe pesticide dăunătoare mediului, pentru a crește producția de bumbac.

Doar pentru a face un tricou, 3000 de litri de apă sunt irosiți. Deocamdată industria textilă contribuie la 20% din poluarea totală a apelor planetei, după industria petrolieră. Iar în ceea ce privește poluarea aerului, industria modei contribuie cu 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Odată ce intri în lumea sustenabilității și a hainelor second hand vei obține mai mult decât un trend, vei obține un stil de viață. Hainele second hand te pot ajuta să ții pasul cu moda și chiar să iți dezvolți propriul stil chiar dacă ai un buget redus.

Cumpărăturile în magazinele second hand pot ajunge să fie adevărate vânători de comori. Poți găsi îmbrăcăminte și încălțăminte în magazinele second hand online, ce încă poartă etichetele de designer, modele unicat, articole vintage sau haine ce nu se mai găsesc în magazinele de haine din industria fast fashion.

Atunci când cumperi produse second hand e foarte probabil să dai de articole cu calitate superioară și o durata de viață mai îndelungată. Practic cumpărând haine second hand dai o nouă viață unor haine deja purtate, vei plăti prețuri accesibile pentru o calitate bună.

Cel mai bun sfat pe care îl poți urma atunci când cumperi haine second hand și haine în general este privești dincolo de marcă, fie ea Zara sau H&M, și să alegi piese vestimentare cu valoare și nu haine de unică folosință.

Hainele nu sunt singurele ce primesc o nouă viață în magazinele second hand și outlet ori în depozitele de haine second hand. Încălțămintea second hand are și ea locul ei în piața de produse second hand, de la pantofi de piele naturală și pantofi de piele întoarsă până la încălțăminte sport.

Dacă ai un buget redus magazinele și depozitele de haine second hand te pot ajuta să găsești articole vestimentare pe care ți le dorești. Gecile de piele second hand pentru femei sunt mai ieftine decât cele pe care le-ai putea găsi într-un magazin normal. Cu puțin noroc și răbdare poți găsi geci de piele naturală cu etichetă de designer care să fie în bugetul tău.

Deși femeile sunt cele mai mari amatoare de shopping second hand, magazinele de haine second hand au o oferă variată, în afară de haine damă acestea comercializează haine pentru bărbați, adesea de înaltă calitate.

Poți găsi în magazinele second hand chiar și îmbrăcăminte sport ori articole sport gently used sau folosite foarte puțin, în stare foarte bună. Veteranii shoppingului second hand știu că poți găsi și saci de dormit dacă cauți destul. Chiar în ultimii ani au intrat în trend jachetele sau hanoracele sport vintage de la Nike sau Adidas.

Poți găsi haine în magazinele second hand, care să iți mângâie pielea cu fibre naturale, și croieli care să îți avantajeze corpul. În orice magazin te-ai afla trebuie să îți amintesti că scopul principal al modei este să vândă. Ceea ce rămâne după ce moda trece este stilul, deci nu te lăsa amețită de reduceri sau tendințe. Alege haine ce arată și se simt bine pe corpul tău și se aliniază cu stilul tău.

Dacă preferi să vânezi îmbrăcămintea, încălțămintea și accesoriile second hand, dar nu ai timpul să te plimbi prin magazine, outleturi sau depozite de haine, există și varianta de magazin secod hand online.

Lăsați un comentariu
Suna